Schrijf jouw boek in 8 weken; zonder excuus!
Schrijf jouw boek in 8 weken!
Veel mensen dromen ervan om ooit hun eigen boek te schrijven en te publiceren, helaas slagen er weinigen in om dit daadwerkelijk te realiseren. Veel gehoorde excuses zijn:
- Ik heb geen tijd om te schrijven
- Ik weet niet waar ik moet beginnen
- Ik moet eerst werken aan mijn taal en grammatica
Ik heb geen tijd om te schrijven
Dat is een van de beste excuses van allemaal. Je zult ons niet horen zeggen dat het schrijven van een boek helemaal geen tijd kost, natuurlijk kost het tijd, maar zo’n Giga-klus is het ook weer niet als je het schrijven van jouw boek op een slimme en simpele manier aanpakt. Een gemiddeld persoon kan in 5 minuten ca. 200 woorden schrijven. Als je dus 1 uur per dag de tijd vrij kunt maken om te schrijven, kun je 2400 woorden per dag schrijven. Doe je dit 28 dagen lang, dan heb je al gauw een boek van 67.200 woorden. Een boek van ongeveer 67.000 woorden kost je totaal 28 uur, en je kunt ons niet wijsmaken dat je niet eens 1 uur per dag vrij kunt maken.
Ik weet niet waar ik moet beginnen
Dit is een excuus dat simpel op te lossen is. Een aantal redenen waarom mensen vaak niet weten waar te beginnen met het schrijven van hun boek komt onder andere: doordat er teveel idee rondzweven in hun hoofd, of doordat ze het verhaal volledig in hun hoofd af willen maken voordat ze het op papier zetten. Het beste wat je kunt doen is het starten met het schrijven van een kort verhaal, waar je boek over gaat, van ongeveer 300 á 400 woorden. Lees dit verhaal een paar keer en vul het daarna verder aan tot 1.000 woorden. Op deze manier krijg je stapsgewijs een beter beeld van de richting waar je je boek in wilt schrijven.
Ik moet eerst werken aan mijn taal en grammatica
Dit is een flauw excuus. Het enige wat belangrijk is, is dat je jouw verhaal op papier (of digitaal) klaar hebt, jouw manuscript. Wanneer dit af is en je bent klaar om de volgende stappen te zetten naar het publiceren van jouw boek, kun je bedrijven inhuren die gespecialiseerd zijn in redactie en taal- en grammatica controle.
Al deze barrières zijn excuses die alleen tussen de oren zitten. Ieder gezond mens kan een boek schrijven, mits ze dat willen. Het enige wat je nodig hebt is een goede planning, jouw verhaal en discipline om een schrijfgewoonte te kunnen creëren. Uit ervaring weten wij dat als je aan de bovengenoemde aspecten werkt, dat je je boek met succes kunt uitschrijven.
Cruciale aspecten
Hieronder volgen 3 cruciale aspecten waarmee je bovenstaande excuses (barrières) kunt uitschakelen om zo je boek succesvol volledig uit te schrijven.
Plannen
Alles valt of staat met een goede planning. Wanneer je geen tijd inplant om te gaan schrijven is de kans klein dat je eraan toe komt. Je agenda heeft nu eenmaal de nare gewoonte om de lege ruimtes op te vullen met zaken die er niet toe doen, waardoor bijvoorbeeld het schrijven van je boek iedere keer wordt uitgesteld. Zo ontdek je pas aan het einde van de dag dat je weer niet hebt gewerkt aan je boek. Dan misschien maar morgen.
Als je faalt om te plannen plan je om te falen
Bovenaan dit artikel hebben wij al geïllustreerd dat een gemiddeld persoon 2400 woorden kan schrijven binnen 1 uur. Het is aan jou om iedere dag 1 uur te plannen om aan je boek te werken, en dit volhouden tot je boek af is. Vaak zegt jouw gevoel dat je schema waarschijnlijk helemaal vol zit, maar wanneer je gaat plannen kom je al gauw achter dat er ruimte zat is binnen jouw planning. En is er geen ruimte, dan is het een kwestie om zaken in te gaan delen in prioriteiten. Het praktijk leert dat er een aantal dagelijkse zaken zijn die je minder kunt doen of kunt delegeren, dit is een manier om eenvoudig meer tijd vrij te krijgen.
Als je iets minder televisie kijkt, iets minder Netflixt, iets minder scrolt op social media en iets korter belt en whatsappt met vrienden of familie, dan maak je al gauw 1 uur vrij per dag. Doe eens een objectieve analyse van waar je tijd naartoe gaat iedere dag, noteer dit over 1 dagdeel. Het zal je verbazen hoeveel tijd verdwijnt aan allerlei zaken niet totaal niet belangrijk zijn. Door minder tijd te besteden aan onbelangrijke zaken, kun je vast wel de nodige tijd, minstens één uur per dag, vrij maken om te besteden aan het schrijven van jouw boek.
Blauwdruk
We horen vaak dat mensen niet weten waar ze moeten beginnen, wanneer ze hun boek willen schrijven. De eerste en meest belangrijke stap die je moet nemen voordat je jouw boek begint te schrijven is het maken van een blauwdruk. De blauwdruk is de raamwerk van je boek, dat uiteindelijk de inhoudsopgave word. In de blauwdruk staat welke hoofstukken je gaat schrijven en waar de hoofdstukken ongeveer overgaan. De blauwdruk is gaandeweg altijd weer bij te stellen. Een blauwdruk zorgt ervoor dat het schrijven makkelijker gaat, want dan schrijf je geen lap tekst maar je schrijft in kleinere stappen. Ook zorgt het ervoor dat je je houd aan de rode draad van het boek, het helpt je de lijn van je boek te volgen.
Als je zoals aan het begin van dit blog beschreven, start met het schrijven van een 300 á 400 woorden verhaal van je boek, waarin je kort omschrijft waar je boek over gaat. Breid dit na enkele uren of direct de volgende dag uit naar 1000 woorden. Uit dit 1000 woorden verhaal haal je de belangrijkste kernwoorden, de essentiële onderdelen van je boek, om te gebruiken voor je blauwdruk. Dit vormt de leidraad voor de inhoud van je boek. De blauwdruk van een boek ziet er in het algemeen zo eruit:
- Voorwoord
- Inleiding (Waarom dit boek)
- Hoofdstuk 1
- Hoofdstuk 2
- Hoofdstuk 3
- Hoofdstuk X (aantal hoofdstukken naar wens)
- Na- of dankwoord
- Suggesties (indien gewenst)
- Referenties (indien noodzakelijk)
Natuurlijk kun je je blauwdruk zo uitgebreid maken zoals jij zelf wilt, hierboven hebben wij het simpel geïllustreerd. Afhankelijk van de kernwoorden die je uit jouw 1000 woorden verhaal haalt, bepaal je uit hoeveel hoofdstukken jouw boek gaat bestaan. Dit is geen denkwerk, het is een kwestie van schrijven en kiezen. Wij adviseren mensen om hun boek onder te verdelen in 7 á 12 hoofdstukken, een ezelsbruggetje is om je hoofstukken tussen 2.500 en 5.000 te houden. Dus merk je na het schrijven dat je een hoofdstuk hebt van 10.000 woorden, kun je kiezen om dit de verdelen in 2 hoofdstukken. Dit kunt je allemaal achteraf doen. Het belangrijkste is, dat de basis hoofdstukken klaar staan om te starten met het schrijven zelf.
Je blauwdruk is je leidraad voor het schrijven en blijft dus natuurlijk bewerkbaar. Tijdens het schrijven kan het best zijn dat blijkt dat er e.e.a aangepast moet worden, voel je je vrij om dit dan ook gewoon te doen. Pas echter wel op dat je niet aan het veranderen blijft want dan kom je in de knoop met je planning. Nadat je blauwdruk af is ga je echt aan de slag met het schrijven van jouw boek. Schrijf het boek eerst helemaal af en werk daarna aan het voorwoord, na- of dankwoord, inleiding en andere randzaken. Want deze kun je het beste schrijven wanneer je precies weet wat er in jouw boek staat, en hoe je jouw boek hebt geschreven.
Schrijfgewoonte
Mensen zijn gewoonte dieren en voor wij het zelf in de gaten hebben functioneren we op de automatische piloot. Dat is handig als je taken moet doen die je al eerder en vaker hebt gedaan. Maar wanneer je iets nieuws doet betekend dat dat je er bewust mee bezig moet zijn en blijven. Zodat je de nieuwe activiteit in je systeem brengt en dat deze ook een automatisme wordt. Wanneer je je boek wilt schrijven is het noodzakelijk om een schrijfgewoonte te ontwikkelen zodat je je boek ook af maakt.
Om een nieuwe schrijfgewoonte aan te leren moet je 21 dagen aaneengesloten minimaal 10 minuten per dag schrijven. Na 21 dagen is de basisgewoonte gevormd. Je hebt in je hersenen nu een nieuwe verbindingen aangelegd. In het begin is het nog maar een smal paadje, dit betekent dus dat de gewoonte nog niet erg sterk is. Om de gewoonte te versterken en te integreren in je leefstijl moet het nog volhouden tot 91 dagen. Je zult merken dat naarmate je langer dagelijks hebt geschreven dat het makkelijker wordt om in een schrijfflow te komen. Maak het schrijven een vast onderdeel in je dagelijkse routine, dit vraagt de nodige discipline. Maar door gedisciplineerd de actie te ondernemen die nodig is voor het schrijven van je boek, zul je de resultaten krijgen die je wil. Dit zorgt voor de motivatie die nodig is om de discipline vol te houden. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk om te gaan schrijven. Zorg voor een goede plek waar alles klaar ligt zodat je gelijk aan de gang kan. Maak afspraken met huisgenoten en anderen dat zij je niet storen.
Wanneer je op deze manier met het schrijven van je boek aan de gang gaat is de kans op succes vele malen groter geworden dat je je boek zult schrijven en wellicht zelfs zult uitgeven.
Schrijf jouw boek in 8 weken
Wij dagen je uit om je boek in 8 weken te gaan schrijven. Het is echt mogelijk, tijdens een workshop dat wij hebben gegeven genaamd “First Book Writing Challenge” hebben wij 7 deelnemers aan de gang geholpen met het schrijven van hun eigen boek binnen 8 weken. Het is alle 7 deelnemers gelukt om hun boek binnen dit tijdsbestek te schrijven. Een boek schrijven binnen 8 weken klinkt ver weg, maar als je een optel som maakt zul je merken dat de weg toch niet zo lang is. Als je 1 uur per dag schrijft, schrijf je ongeveer 2400 woorden. Als je 8 weken lang, elke dag 1 uur schrijft, heb je na 8 weken een boek geschreven van 134.400 woorden. Dit is ongeveer 480 pagina’s. Géén van de 7 cursisten waren geoefende schrijvers, het waren allemaal beginnende schrijvers. Desondanks is het hen allemaal gelukt om hun boek te schrijven binnen de 8 weken. Als wij het kunnen, dan kun jij het ook. Het is een kwestie van DOEN!
Most times, the way isn’t clear, but you want to start anyway. It is in starting with the first step that other steps become clearer. – Israelmore Ayivor